Suprasti akimirksniu
  • Doktorantas nusprendė atlikti rizikingą eksperimentą – suvalgyti 720 kiaušinių per mėnesį
  • Eksperimento metu blogasis cholesterolis sumažėjo 20 proc.
  • Suvartodavo po 4 750 mg cholesterolio kasdien, nors rekomenduojama gauti iki 300 mg
  • Valgant daug kiaušinių nepasireiškė jokie šalutiniai poveikiai
  • Mokslo požiūris į kiaušinių ir cholesterolio sąsajas pamažu keičiasi
  • Ar kiaušinius saugu valgyti kasdien?
Šaltiniai
Kiaušiniai
Eksperimentas su kiaušiniais atskleidė įdomių faktų. Erico Mantegazza/Unsplash nuotrauka

Doktorantas nusprendė atlikti rizikingą eksperimentą – suvalgyti 720 kiaušinių per mėnesį

Kiaušiniai nuo seno laikomi vienu geriausių baltymų šaltinių, tačiau jų poveikis cholesteroliui kelia nerimą daugeliui žmonių. Ilgą laiką vyravo įsitikinimas, kad kiaušinių vartojimas gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje ir prisidėti prie širdies bei kraujagyslių ligų išsivystymo.

Vis dėlto, medicinos doktorantas Nickas Norwitzas nusprendė pats išsiaiškinti šį klausimą ir atliko drąsų eksperimentą, siekdamas arba patvirtinti, arba paneigti tokius įsitikinimus[1]. Per mėnesį suvalgęs net 720 kiaušinių, N. Norwitzas pastebėjo įdomių pokyčių savo organizme ir paskatino platesnę diskusiją apie cholesterolio ir mitybos sąsajas.

Nickas Norwitzas, įgijęs žmogaus smegenų metabolizmo daktaro laipsnį Oksfordo universitete ir šiuo metu tęsiantis studijas Harvardo medicinos mokykloje, nusprendė atlikti drąsų eksperimentą, kad sužinotų, kokį poveikį jo kūnui turės itin didelis kiekis suvartotų kiaušinių.

N. Norwitzo eksperimentas truko vieną mėnesį, o per šį laiką jis kasdien suvalgydavo po 24 kiaušinius. Iš viso jis suvartojo net 720 kiaušinių, kuriuos ruošė įvairiais būdais – nuo virtų iki keptų keptuvėje ar orkaitėje, taip pat išmėgindamas vis skirtingus receptus, kad išvengtų monotonijos ir išlaikytų įvairovę savo mityboje[2].
N. Norwitzas per mėnesį suvalgė 720 kiaušinius. Stop kadras
N. Norwitzas per mėnesį suvalgė 720 kiaušinius. Stop kadras

Kaip teigė pats N. Norwitzas, kiaušiniai šiam eksperimentui buvo pasirinkti ne atsitiktinai. Daugelis žmonių sieja kiaušinių vartojimą su padidėjusiu cholesterolio kiekiu, tačiau būdamas didelis kiaušinių mėgėjas, N. Norwitzas abejojo, ar tokios sąsajos yra pagrįstos. Jo tikslas buvo paskatinti platesnę diskusiją apie cholesterolio, kiaušinių ir jų poveikio sveikatai sąsajas, taip iškeliant klausimus dėl giliai įsišaknijusių mitų ir visuomenės nuostatų.

Eksperimento metu blogasis cholesterolis sumažėjo 20 proc.

Ekspertai yra ne sykį perspėję apie galimą žalą žmogaus organizmui, kai kiaušiniai yra valgomi be jokio saiko. Todėl buvo galima spėti, kad N. Norwitzo cholesterolio lygis eksperimento metu smarkiai padidės, atsižvelgiant į suvartotą itin didelį kiaušinių kiekį. Tačiau įvyko priešingas reiškinys.

N. Norwitzo mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolis, dar vadinamas „bloguoju“ cholesteroliu, ne tik nepadidėjo, bet netgi sumažėjo 20 procentų. Tai reikšmingas pokytis, kuris, N. Norwitzo nuomone, paneigia daugelio žmonių baimes dėl didelio kiaušinių kiekio vartojimo.

„Anksčiau buvo manoma, kad jei jūsų kraujyje yra per daug cholesterolio, tai tiesiogiai susiję su tuo, ką valgote, o kadangi kiaušiniai yra maistas, turintis daug cholesterolio, jų vartojimas gali padidinti cholesterolio lygį kraujyje,“ – sakė N. Norwitzas. „Mano tikslas buvo patvirtinti vis labiau plintančią informaciją, kad cholesterolis iš tokių maisto produktų kaip kiaušiniai nebūtinai padidina cholesterolio kiekį kraujyje."

Norwitzas paaiškino, kad organizmas turi unikalius mechanizmus, padedančius reguliuoti cholesterolio lygį. Kai valgome maisto produktus, kuriuose yra cholesterolio, kepenys automatiškai sumažina savo gaminamą cholesterolio kiekį. Valgant kiaušinius, išsiskiria hormonas cholecistokininas, kuris siunčia signalą kepenims gaminti mažiau cholesterolio, taip padedant išvengti jo perteklinio kiekio kraujyje.

Dažniausiai nerekomenduojama valgyti itin daug kiaušinių. Caroline Attwood/Unsplash nuotrauka
Dažniausiai nerekomenduojama valgyti itin daug kiaušinių. Caroline Attwood/Unsplash nuotrauka

Suvartodavo po 4 750 mg cholesterolio kasdien, nors rekomenduojama gauti iki 300 mg

Prieš pradėdamas eksperimentą, N. Norwitzas pabrėžė, kad jo cholesterolio lygis buvo normalus, ir jis apskaičiavo, kad suvalgius 720 kiaušinių per mėnesį, MTL („blogojo“) cholesterolio lygis neturėtų padidėti. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad skaičius 720 buvo pasirinktas siekiant patraukti socialinių tinklų naudotojų dėmesį, padauginus 30 dienų iš 24 valandų.

Specialistų rekomendacijose teigiama, kad žmonėms, kuriems gresia koronarinė širdies liga, reikėtų apriboti cholesterolio suvartojimą iki 300 mg per dieną. Tačiau N. Norwitzas suvartodavo apie 4750 mg cholesterolio kasdien, valgydamas tik du kartus per dieną: pusryčius tarp 10-11 val., bei vakarienę apie 18 val.

Kiekvieną sykį jis suvalgydavo 12 kiaušinių ir gardindavo juos įvairiais ingredientais, tokiais kaip makadamijų riešutų pasta, alyvuogių aliejus, kaparėliai ir ančiuviai.

„Niekada neplanavau iš anksto, tiesiog naudojau viską, ką turėjau šaldytuve,“ – sakė jis.

N. Norwitzas, kuris paprastai valgo daug baltymų – mėsą, žuvį ir kiaušinius, tačiau riboja angliavandenius, pirmąsias dvi savaites suvartodavo vos 20 gramų angliavandenių per dieną. Vėliau jis padidino šį kiekį iki 60 gramų.

Jo pasirinkimą riboti angliavandenius palaiko mokslinė teorija. Teigiama, kad MTL lygis smarkiai pakyla, kai kūnas, degindamas riebalus, gamina energiją vietoje angliavandenių. Vis dėlto, padidinus angliavandenių kiekį, MTL lygis krenta greičiau. Dėl šios priežasties jo cholesterolio lygis pirmąsias dvi savaites sumažėjo tik 2 procentais, o po keturių savaičių pasiekė 20 procentų sumažėjimą.

Eksperimentą su kiaušiniais įvykdęs vyras pastebėjo įdomus organizmo pokyčius. Mustafa Bashari/Unsplash nuotrauka
Eksperimentą su kiaušiniais įvykdęs vyras pastebėjo įdomus organizmo pokyčius. Mustafa Bashari/Unsplash nuotrauka

Valgant daug kiaušinių nepasireiškė jokie šalutiniai poveikiai

Nepaisant didelio suvartojamų kiaušinių kiekio, N. Norwitzas pabrėžė, kad jo eksperimentas neturėjo neigiamos įtakos kasdienybei ar sveikatai.

Jis teigė miegodavęs 7 valandas per naktį, suvartodavęs 3200 kalorijų per dieną ir nepriaugęs bei nenumetęs svorio. Jis kasdien sportuodavo apie valandą, daugiausia dėmesio skirdamas jėgos treniruotėms.

Kalbant apie galimus šalutinius poveikius, tokius kaip dujos, pilvo pūtimas ar vidurių užkietėjimas, N. Norwitzas išdidžiai pareiškė, kad nieko nepanašaus neįvyko.

Vis dėlto, N. Norwitzas perspėjo, kad tokio eksperimento nereikėtų bandyti namuose. Savo poelgį jis vadino dar kartą peržengta riba:

„Visada buvau linkęs peržengti ribas. Pavyzdžiui, kai man buvo 17 metų, susilaužiau koją, tačiau vis tiek užsispyręs dalyvavau Bostono maratone, netgi su ramentais. Mama dėl to labai supyko.“

Ankstesni N. Norwitzo eksperimentai taip pat sukėlė diskusijas. Pavyzdžiui, kartą jis valgė 12 kreminių sausainių kasdien ir laikėsi baltymų dietos, dėl kurios jo MTL cholesterolio lygis sumažėjo daugiau nei 70 procentų. Vis dėlto, N. Norwitzas pabrėžė, kad jo tikslas nėra skatinti žmones valgyti nesveiką maistą ar nutraukti vaistų vartojimą. Jis tik siekia suprasti tam tikros mitybos poveikį ir apie tai pranešti visuomenei.

Mokslo požiūris į kiaušinių ir cholesterolio sąsajas pamažu keičiasi

Kiaušinių ir cholesterolio tema nuolat kelia diskusijas tarp mokslininkų. Nors anksčiau buvo laikomasi požiūrio, kad cholesterolis iš maisto tiesiogiai didina cholesterolio kiekį kraujyje, vis daugiau šiuolaikinių tyrimų paneigia šį įsitikinimą.

Mokslininkų nuomonė apie kiaušinius pamažu keičiasi. Micheile Henderson/Unsplash nuotrauka
Mokslininkų nuomonė apie kiaušinius pamažu keičiasi. Micheile Henderson/Unsplash nuotrauka

Pavyzdžiui, Duke klinikinių tyrimų institute JAV atlikti tyrimai rodo, kad net jei žmogus suvartoja iki 12 kiaušinių per savaitę, tai neturi reikšmingos įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje, lyginant su tais, kurie valgo mažiau nei du kiaušinius per savaitę.

Dabartiniai tyrimai rodo, kad maždaug 80 procentų cholesterolio žmogaus organizme gamina kepenys, o kiaušinių vartojimas nesukelia cholesterolio lygio padidėjimo ar didesnės širdies ligų rizikos sveikiems žmonėms. Cholesterolis – natūrali riebalinė medžiaga, būtina organizmui, kad susidarytų naujos ląstelės. MTL cholesterolis vadinamas „bloguoju“, nes jis gali kauptis arterijų sienelėse, formuodamas apnašas ir taip didindamas širdies ligų bei insulto riziką.

Visgi, nors pagrindinis cholesterolio šaltinis žmogaus organizme yra kepenys, jo taip pat gauname su maistu. Pavyzdžiui, vienas kiaušinis turi apie 186 miligramus cholesterolio ir visas šis kiekis randamas trynyje. Tačiau tai dar nereiškia, jog dėl kiaušinių valgymo pakils cholesterolio kiekis organizme.

Ar kiaušinius saugu valgyti kasdien?

Kiaušiniai yra labai maistingi. Foodie Factor/ Pexels nuotrauka
Kiaušiniai yra labai maistingi. Foodie Factor/ Pexels nuotrauka

Nepaisant N. Norwitzo eksperimento sėkmės ir kai kurių naujausių tyrimų, daugelis kardiologų išlieka atsargūs dėl besaikio kiaušinių vartojimo. Pavyzdžiui, dr. Glynas Thomas iš Bristolio širdies instituto pavadino eksperimentą „beprotišku“ ir pabrėžė, kad sveika mityba turėtų būti įvairi, o ne paremta vienu produktu.

Kitas kardiologas, dr. Sanjay Prasadas iš Londono Karališkosios Bromptono ligoninės, teigė, kad saugu valgyti iki septynių kiaušinių per savaitę sveikiems žmonėms, tačiau žmonėms, turintiems širdies ligų ar diabeto rizikos veiksnių, reikėtų riboti kiaušinių suvartojimą iki 4–5 per savaitę.

„Jei vartojate maistą, kuriame yra cholesterolio, šis cholesterolis gali kauptis kraujagyslėse. Didelis jo kiekis gali sukelti širdies ligas. Be to, kiaušinio trynyje esančios cheminės medžiagos organizme gali virsti trimetilaminu-N-oksidu, kuris kai kuriais atvejais gali sukelti kraujagyslių uždegimą,“ – teigė S. Prasadas.

Remiantis dabartiniais moksliniais tyrimais, dauguma sveikų žmonių gali vartoti kiaušinius be baimės, kad tai padidins cholesterolio kiekį ar širdies ligų riziką. Kiaušiniai yra puikus maistinių medžiagų šaltinis, suteikiantis ilgalaikio sotumo jausmą ir teikiantis kokybiškų baltymų. Tai ypač naudinga tiems, kurie riboja angliavandenių vartojimą, nes kiaušiniai gali būti pagrindinis maisto komponentas subalansuotoje mityboje. Tačiau vis tiek svarbu išlaikyti saiką.