Suprasti akimirksniu
  • Kaip kiaušiniai veikia sveikatą?
  • Įtraukdami į mitybą vieną ar tris kiaušinius kasdien, galite padėti savo sveikatai
  • Širdžiai naudingi kiaušinių vartojimo būdai yra beveik beribiai
Šaltiniai
Kiaušinių nauda
Kiaušiniai yra maistinių medžiagų turtingas produktas. Pixabay/ Pexels nuotrauka

Kaip kiaušiniai veikia sveikatą?

Kiaušiniai yra labai maistingas maisto produktas, kuris yra pagrindinis daugelio žmonių visame pasaulyje mitybos raciono elementas. Žmonės vis dar augina vištas ir naudoja jų naminius kiaušinius, kurie yra sveikesni ir švaresni. Ir tai yra puikus baltymų šaltinis.

Kiaušiniai ne tik yra sąlyginai nebrangūs, bet ir universalūs bei lengvai paruošiami, todėl puikiai tinka bet kuriam dienos valgiui. Dažnai kiaušiniai yra vienas iš retų produktų, kuriuos mėgsta vaikai. Pastaraisiais metais atlikti tyrimai parodė, kad kasdienis kiaušinių vartojimas gali būti naudingas sveikatai[1].

Pirma, kiaušiniai yra puikus baltymų šaltinis. Viename dideliame kiaušinyje yra apie 6 g baltymų, kurie būtini organizmo audiniams statyti ir atkurti. Baltymai taip pat būtini sveikiems plaukams, odai ir nagams palaikyti. Kasdien valgydami kiaušinius galite patenkinti kasdienį baltymų poreikį ir ilgiau jaustis sotūs.

Antra, kiaušiniai yra gausus vitaminų ir mineralų šaltinis. Viename dideliame kiaušinyje be kitų maistinių medžiagų yra vitamino D, vitamino B12, vitamino A, cholino ir seleno. Vitaminas D būtinas stipriems kaulams ir dantims, o vitaminas B12 – sveikai nervų sistemai[2]. Vitaminas A būtinas sveikam regėjimui palaikyti, o cholinas – smegenų veiklai. Selenas yra svarbus antioksidantas, padedantis apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Trečia, kiaušiniai turi mažai kalorijų ir gali padėti numesti svorio. Viename dideliame kiaušinyje yra tik apie 70-80 kalorijų, todėl tai idealus maistas žmonėms, norintiems numesti svorio. Kiaušinių valgymas pusryčiams gali padėti ilgiau jaustis sotiems, todėl sumažėja tikimybė užkandžiauti nesveiku maistu visą dieną.

Ketvirta, kiaušiniai gali padėti sumažinti širdies ligų riziką. Tyrimai parodė, kad kasdien valgant kiaušinius gali padidėti DTL cholesterolio, dar vadinamo geruoju cholesteroliu, kiekis. DTL cholesterolis padeda pašalinti blogąjį cholesterolį iš kraujotakos, todėl sumažėja širdies ligų rizika[3].

Maistingi produktai ir didelė jų nauda. Foodie Factor/ Pexels nuotrauka
Maistingi produktai ir didelė jų nauda. Foodie Factor/ Pexels nuotrauka

Įtraukdami į mitybą vieną ar tris kiaušinius kasdien, galite padėti savo sveikatai

Kiaušiniuose taip pat yra antioksidantų, kurie padeda mažinti organizmo uždegimą, kuris yra pagrindinė širdies ligų priežastis. Kiaušiniai yra puikus energijos šaltinis. Kiaušiniuose esantys baltymai ir maistingosios medžiagos suteikia organizmui degalų, reikalingų veikti visą dieną. Kiaušinių valgymas pusryčiams gali padėti padidinti energijos lygį, pagerinti proto aiškumą ir sumažinti nuovargį.

Kiaušiniai yra labai maistingas maistas, kuris gali suteikti daug naudos sveikatai. Jie yra puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis, gali padėti numesti svorio, sumažinti širdies ligų riziką ir suteikti organizmui energijos. Kasdien valgyti kiaušinius – paprastas ir prieinamas būdas pagerinti sveikatą ir savijautą.

Naujausio tyrimo duomenimis, kiaušiniai gali gerokai sumažinti širdies ligų riziką[4]. Kiaušiniai anksčiau buvo blogai vertinami dėl didelio cholesterolio kiekio juose. Tačiau naujas tyrimas rodo, kad jie iš tiesų gali būti naudingi širdies sveikatai.

Neseniai paskelbtame tyrime nustatyta, kad per savaitę suvalgant nuo vieno iki trijų kiaušinių, širdies ir kraujagyslių ligų rizika gali sumažėti iki 60 %. Tie, kurie vartojo nuo keturių iki septynių kiaušinių, širdies ligų riziką sumažino 75 %. Duomenys buvo surinkti iš 3 042 sveikų Atėnų (Graikija) dalyvių. Tyrimui vadovavo mitybos tyrėjų ir duomenų mokslininkų grupė Graikijoje.

Kiaušiniai yra gausus vitamino B2, vitamino B12 ir seleno, kurie yra kardioprotekcinės medžiagos šaltinis. Kai žmogui trūksta vitaminų B2 ir B12, gali padidėti homocisteino (aminorūgšties) kiekis, o tai gali padidinti apnašų susidarymo arterijose riziką.

Selenas, esantis kiaušiniuose, taip pat veikia kaip antioksidantas, padedantis išvengti širdies ligų. Kiaušiniuose taip pat gausu aukštos kokybės baltymų, kurie greičiau užpildo organizmą, todėl sumažėja tikimybė vartoti perdirbtą ar rafinuotą maistą, kuris nėra toks palankus širdžiai.

Pusryčiai, pietūs ir vakarienė gali pagerėti vartojant daugiau kiaušinių. Julian Jagtenberg/ Pexels nuotrauka
Pusryčiai, pietūs ir vakarienė gali pagerėti vartojant daugiau kiaušinių. Julian Jagtenberg/ Pexels nuotrauka

Širdžiai naudingi kiaušinių vartojimo būdai yra beveik beribiai

Kiaušiniai yra universalus maisto produktas, kuriuo galima mėgautis bet kokio dienos valgio metu. Ekspertai rekomenduoja pasigaminti daržovių kupiną omletą ar fritatą, virti ar virti kiaušinius kaip baltymo dalį gerai subalansuotame grūdų dubenyje.

Dietologai rekomenduoja ir patys dažnai mėgsta kietai išvirti kiaušinius, supjaustyti juos griežinėliais ir dėti ant avokadų skrebučio. Kitas variantas panaudoti naudingą produktą yra suplakti kiaušinius ir sukrėsti juos į pusryčių burrito su daug skaidulų turinčiomis pupelėmis ir salsa arba supjaustyti kiaušinius į mėgstamas salotas pietums.

Jei norite įdomiau mėgautis kiaušiniais, galite pasigaminti mini kepinių be miltingos plutos arba supilti kiaušinius į keksiukų skardą ir iškepti juos į kąsnio dydžio keksiukus. Pripildyti daržovėmis ar sūriu. Taip turėsite ir dailius keksiukus kaip omletą ar net galėsite neštis tokį patiekalą į biurą pietums ar įdėti vaikams į priešpiečių dėžutę.

Dietologai sako, kad svarbiausia yra saikingumas. Nors kiaušiniai gali būti širdžiai naudingas produktas, bet kurios dietos priedas, svarbu atsižvelgti į bendrą per dieną suvartojamų sočiųjų riebalų kiekį. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja, kad tik 5-6 % kalorijų sudarytų sotieji riebalai. 

Tai reiškia, kad 2 000 kalorijų turinčio žmogaus mitybos racionas kasdien sudaro apie 13 gramų sočiųjų riebalų.

Nors kiaušinius galima įtraukti į širdžiai sveiką mitybą, jų kiekis turėtų būti gana ribotas, o visa mityba turėtų būti įvertinta siekiant optimaliai sumažinti riziką. Geriausias sveikatos patarimas yra išlaikyti balansą.

avatar
Dovilė Barauskaitė
Rašytojas (-a)
Šaltiniai
1.arrow_upward
Are eggs good for you or not? Heart. Heart association news
2.arrow_upward
Eggs: Are they good or bad for my cholesterol? Mayoclinic. Online medical tips
3.arrow_upward
Imashi Fernando. 9 Health Benefits of Eating Eggs Healthline. Nutrition and health reports
4.arrow_upward