- Moliūgų sriuba rudenį, kaip šaltibarščiai vasarą
- Moliūgas – ne tik puošmena: paprasti sočios sriubos receptai, patiksiantys visai šeimai
- Išlavinto skonio gurmanams – citrina ar net riešutais gardinta sriuba
Moliūgų sriuba rudenį, kaip šaltibarščiai vasarą
Moliūgai daugeliui asocijuojasi su rudeniu: krintančiais lapais, atvėstančiais orais, dažnesniu sukiojimusi virtuvėje, galbūt su Helovyno dekoracijomis. Iš tiesų, tikriausiai daugelis galvoja, kad moliūgas yra daržovė, tačiau tiesa ta, kad tai vaisius. Maistingas, vitaminais bei mineralais praturtintas vaisius, kuris tampa bene nepakeičiamu rudenį. Juk atvėsus orams, dažnai norisi ir pasistiprinti sočiau, tad maistingasis moliūgas mūsų virtuvėje turėtų būti dažnas svečias.
Moliūgai virtuvėje pritaikomi tikrai įvairiai: naudojamas tiek pats vaisius, tiek jo sėklos ar sultys. Moliūguose gausu beta karotino, kuris yra svarbus antioksidantas, organizme virstantis vitaminu A. Į savo maisto racioną įtraukus moliūgą, galima sumažinti vėžinių susirgimų riziką, jis apsaugo ir nuo astmos bei širdies ligų. Kai kurie mokslininkai teigia, kad moliūgas kaip ir kiti moliūginių šeimos augalai gelbėja kovojant su nutukimu, diabetu, padeda išlikti energingiems ir sveikiems[1].
Žinoma, pasiskaičius apie visą šią naudą sveikatai, suskubę prisipirkti ar iš daržo parsinešti moliūgų, galite susidurti su paprastu klausimu: ką gi su juo daryti?
Gerai yra tai, kad paskutiniu metu moliūgas yra itin populiarus ir dažnai naudojamas virtuvėje, tad ir receptų su juo – tikrai gausu. Kita vertus, jau prisijaukinus moliūgo skonį ir išbandžius įvairius pyragus ar sriubas su juo, norisi kažko naujo ir neragauto, tiesa? Iš ties, net gana lengvai pagaminama moliūgų sriuba gali tapti tikru gurmanišku patiekalu, galinčiu sužavėti jūsų šeimą ir draugus, jei tik drąsiai ir kūrybiškai pažvelgsite į šią užduotį bei pridėsite savų skonio peripetijų atspindinčių prieskonių.
Moliūgas – ne tik puošmena: paprasti sočios sriubos receptai, patiksiantys visai šeimai
Moliūgų sriuba yra bene lengviausiai iš moliūgo pagaminamas patiekalas, kuris tikrai patinka bene visiems. Tiršta, oranžinės spalvos sriuba, sušildanti vėsią rudens popietę, kartu maistingai užpildanti jūsų kūną – kas gi gali būti geriau?
Vis tik, jei įprasti skoniai jums kiek pabodo, visuomet galite receptus tobulinti bei kurti patys. Jei jūs mėgstate pesto padažą ir įvarius žalumynus, tikrai neprašausite išbandę pesto bei šalavijais pagardintą moliūgų sriubą su keptais česnakais. Tai lengvai pagaminama, tradicinės moliūgų sriubos atmaina, kuri yra kiek sotesnė bei išsiskiria išskirtinai sodriu skoniu bei kvapu.
Sriubai pagaminti reikės:
- 1 didelio sviestinio moliūgo;
- 1 didelio šaukšto alyvuogių aliejaus;
- Druskos ir pipirų;
- 6 didelių šaukštų nesūdyto sviesto;
- 2 nedidelių česnako galvučių;
- Saujelės čiobrelių;
- 4 stiklinių sultinio;
- 1 stiklinės kokosų pieno + 1 stiklinės vandens;
- 1 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų pipirų;
- 1 didelio šaukšto klevų sirupo;
- Žiupsnelio aitriųjų paprikų.
Pesto padažui reikės:
- 1 galvutės česnako;
- Saujos petražolių;
- Saujos šalavijo;
- Saujos pistacijų;
- 1/4stiklinės alyvuogių aliejaus;
- Žiupsnelio mėlyno pelėsinio sūrio ( ar kito alternatyvaus gaminio);
- Žiūpsnelio pipirų.
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Laukdami kol orkaitė įkais, supjaustykite moliūgą, išrinkite sėklas ir sudėkite gabalėlius į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi.
- Apšlakstykite moliūgo skilteles aliejumi, žiupsneliu druskos bei pipirais. Tarp moliūgo gabalėlių įdėkite keletą skiltelių nepjaustyto česnako. Kepkite apie 45 minutes, vis patikrindami ir paragaudami.
- Iškepusius moliūgus ir česnakus atvėsinkite, dalį česnakų atidėkite padažui. Tuomet, viską sudėkite į trintuvą ir gerai sutrinkite. Gautą masę sumaišykite su iš anksto pasiruoštu sultiniu. Maždaug stiklinę sultinio pilkite į masę, ją vis pamaišydami. Galiausiai, viską paskaninkite pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais.
- Ant dujinės užvirinkite puodą, sumeskite keletą skiltelių iškeptų, susmulkintų česnakų, įdėkite šaukštą sviesto. Išmaišius, iškratykite visą moliūgų piurė, supilkite likusį sultinį, stiklinę kokosų pieno bei vandens. Dėdami ingridentus, viską nuolat maišykite. Po 15-20 minučių, kai masė taps vientisa, paskaninkite ją prieskoninėmis žolelėmis.
- Paruošus sriubą, galite gaminti ir pesto padažą. Į trintuvą sudėkite anksčiau atidėtą keptą česnaką, petražoles, šalaviją ir pistacijas. Trinkite kol viskas taps vientisa košele. Tuomet, įmaišykite šaukštą aliejaus, pridėkite sūrio ir vėl suplakite. Galiausiai, pagardinkite druska ir prieskoniais.
- Supilkite paruoštą sriubą į dubenėlius, o jeigu esate itin kūrybingi, galite išskaptuoti nedidelius moliūgus ir juos pateikti vietoje dubenėlių. Taip patiekalas taps tik dar gardesnis, be to, ir puikiai atrodys. Supylę sriubą, ant viršaus uždėkite po gerą šaukštą gautos pesto padažo masės, viską pagardinkite pipirais ar kitais mėgstamais žalumynais[2].
Ir viskas! Tai gana greitai ir lengvai pagaminamas, tačiau itin išskirtiniu skoniu pasižymintis rudens patiekalas, kuris patiks tiek vaikams, tiek ir suaugusiems.
Išlavinto skonio gurmanams – citrina ar net riešutais gardinta sriuba
Išbandėte šį receptą, o gamybos procesas bei galutinis rezultatas jums taip patiko, kad nedvejodami trokštate imtis kitų iššūkių virtuvėje? Tą pačią moliūgų sriubą galite vis iš naujo atkurti pridėdami vieną ar kitą išskirtinį ingredientą ir atrasdami naujus ir įmantrius derinius.
Norėdami pikantiškesnio skonio, galite pakepinti saujelę moliūgų sėklų, mėgstamų riešutų, pavyzdžiui, migdolų ar žemės. Kepkite ant nedidelės ugnies, paskanindami pipirais ir raudonąją paprika. Patiekdami, paskrudusiomis sėklomis ir riešutais apibarstykite dubenėlį sriubos, o valgydami, gerai išmaišykite. Netikėtas traškumas bei sūrumas puikiai dera su švelniu moliūgų sriubos skoniu.
Skubėdami, moliūgų sriubos skonį per akimirką pakeisite vos kelių, bene kiekvienuose namuose randamų produktų pagalba. Sukapokite skiltelę česnako, nulupkite. Taip pat smulkiai sukapokite ir citrinos, geriau geltonos, žievelę, pridėkite petražolės ir užberkite ant savojo sriubos dubenėlio. Skonis kaip mat pakis, jausite įdomų aitrumą ir gaivumą[3].
Na ir žinoma, visuomet patys drąsiai eksperimentuokite, kurkite, išbandykite savas patiekalo variacijas, o gautais rezultatais dalinkitės su artimaisiais. Juk maistas valgomas kartu tampa tik dar skanesniu.