Suprasti akimirksniu
  • Kombuča, fermentuotas arbatos gėrimas, gali padėti ir su virškinimu ir su diabeto kontrole
  • Kombučos nauda sveikatai: nenuginčijama, bet ne visada įrodyta tyrimais
  • Probiotikų, reikalingų imunitetui ir virškinimui, šaltinis
  • Žaliosios arbatos nauda išryškinama fermentacijos procesuose
  • Antioksidacinės arbatos gėrimo savybės, kuriomis ne vienas džiaugiasi
  • Antibakterinė arbatos nauda padeda kovoti su uždegimais
  • Širdies ligų rizikos mažinimas galimas su maloniu ir gaivinančiu gėrimu
  • Potencialas įrodytas net ir valdant 2 tipo cukrinį diabetą
  • Dar vienas maisto produktas, kuris apsaugo nuo vėžio
  • Sėkmingas cukraus kiekio kraujyje mažinimas pasitelkiant mitybą ir tokius gėrimus kaip kombucha
  • Galimas teigiamas poveikis skatiną būtinų tyrimų poreikį
Šaltiniai
Arbatos grybo gėrimas
Arbatos gėrimas, fermentuota arbata, kombuča: dag vardų ir nemažai naudos. Pixabay/ Pexels nuotrauka

Kombuča, fermentuotas arbatos gėrimas, gali padėti ir su virškinimu ir su diabeto kontrole

Kombučia tai iš arbatos gaminamas gazuotas, savito saldžiarūgščio skonio gėrimas. Nors teigiama, kad jis gali padėti išvengti įvairių sveikatos problemų (nuo plaukų slinkimo iki AIDS ir vėžio) arba jas palengvinti, mokslinių įrodymų, patvirtinančių šiuos teiginius, trūksta. Yra aspektų, kurie įrodyti tyrimais. O tam tikros gėrimo sudedamosios dalys gali būti naudingos sveikatai[1].

Gėrimo populiarumas išryškino tiek jo naudą tiek tyrimų poreikį. Kombučia, kurios istorija siekia beveik du tūkstantmečius, atsirado Kinijoje, o XX a. pradžioje paplito Japonijoje, Rusijoje ir galiausiai Europoje. Pastaruoju metu ši gėrimo rūšis dėl savo, kaip sveikatinančio ir energizuojančio gėrimo, reputacijos išpopuliarėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose ir likusiame pasaulyje. Lietuvoje daugiau nei 10 įmonių užsiima gamyba ir gėrimo prekyba.

Pagrindinės kombučos sudedamosios dalys yra mielės, cukrus ir juodoji arbata. Scoby, grybas, kuris maitinasi arbata ir cukrumi fermentuoja gėrimą ir pakeičia jo skonį. Grybą papildžius arbata medžiagos paliekamos fermentuotis mažiausiai savaitę, todėl susidaro bakterijos, rūgštys ir nedidelis kiekis alkoholio. Šis fermentacijos procesas panašus į metodus, naudojamus raugintiems kopūstams, kimči ar jogurtui gaminti.

Fermentacijos metu skysčio paviršiuje susidaro plėvelė, vadinama SCOBY (simbiotinė bakterijų ir mielių kolonija), kuri gali būti panaudota papildomoms kombučos partijoms fermentuoti. Bėgant laikui jis storėja ir formuojasi vis didesnis, todėl gėrimas fermentuojasi greičiau. Gėrime taip pat yra pieno rūgšties bakterijų, veikiančių kaip probiotikas, ir sveikų B grupės vitaminų.

Arbatos grybas - scoby padeda fermentuoti cukrų į rūgštis ir bakterijas. Geraud Pfeiffer/ Pexels nuotrauka
Arbatos grybas - scoby padeda fermentuoti cukrų į rūgštis ir bakterijas. Geraud Pfeiffer/ Pexels nuotrauka

Kombučos nauda sveikatai: nenuginčijama, bet ne visada įrodyta tyrimais

Kombučos šalininkai jai priskiria įvairią naudą sveikatai, įskaitant geresnį virškinimą, detoksikaciją, didesnę energiją, apsaugą nuo aukšto kraujospūdžio, širdies ligų, padidėjusio svorio ir net vėžio. Tačiau konkrečių įrodymų, pagrindžiančių šiuos teiginius, yra nedaug. Apskritai žinoma, kad fermentuoti produktai yra naudingi žarnyno sveikatai ir mikrobiomui[2].

Fermentacijos proceso metu susidaro probiotikai, kurie gali padėti sergant tokiomis ligomis kaip viduriavimas, Krono liga ir dirgliosios žarnos sindromas (DŽS), ir netgi sustiprinti imuninę sistemą. Jei kombuča gaminama iš žaliosios arbatos, ji taip pat gali būti naudinga. Pavyzdžiui, joje yra bioaktyvių junginių, tokių kaip polifenoliai, kurie veikia kaip antioksidantai ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų.

Žalioji arbata taip pat gali padėti deginti riebalus ir apsaugoti nuo širdies ligų. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad šis gėrimas gali sumažinti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Tačiau tyrimai dar nepatvirtino, ar šis poveikis pasikartoja ir žmonėms.

Kombučia, dažnai vadinama grybo arbata, turi turtingą istoriją. Manoma, kad jos ištakos yra Kinijoje arba Japonijoje. Šis unikalus gėrimas, gaminamas fermentuojant juodąją arba žaliąją arbatą su tam tikromis bakterijomis, mielėmis ir cukrumi, susilaukė dėmesio dėl galimo teigiamo poveikio sveikatai. Ne vienas vartotojas kalba apie jos naudą organizmui.

Probiotikų, reikalingų imunitetui ir virškinimui, šaltinis

Kombučos fermentacijos proceso metu auga simbiotinė bakterijų ir mielių kolonija (SCOBY), kuri ant skysčio paviršiaus suformuoja grybą primenančią plėvelę. Šioje kolonijoje knibžda įvairių bakterijų, įskaitant kelias pieno rūgšties bakterijų rūšis, kurios gali veikti kaip probiotikai. Probiotikai tai sveikos bakterijos, kurios gali pagerinti virškinimą, sumažinti uždegimą ir net padėti numesti svorio. Taigi, kombuča gali stiprinti sveikatą, nes aprūpina šiomis būtinomis bakterijomis.

Žaliosios arbatos nauda išryškinama fermentacijos procesuose

Žalioji arbata, pagrindinė kai kurių kombučos rūšių sudedamoji dalis, garsėja savo sveikatinančiomis savybėmis. Daug polifenolių ir antioksidantų turinti žalioji arbata gali padėti deginti kalorijas, mažinti pilvo riebalų kiekį, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir dar daugiau. Iš žaliosios arbatos pagaminta kombučia išsaugo šias naudingąsias savybes, o reguliarus jos vartojimas netgi gali sumažinti tam tikrų vėžio rūšių, įskaitant prostatos, krūties ir storosios žarnos, riziką.

Antioksidacinės arbatos gėrimo savybės, kuriomis ne vienas džiaugiasi

Kombučia, ypač kai ji gaminama su žaliąja arbata, pasižymi reikšmingu antioksidaciniu poveikiu kepenims. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad reguliariai vartojant kombučą galima sumažinti kepenų toksiškumą mažiausiai 70 %. Šie antioksidantai labai svarbūs kovojant su laisvaisiais radikalais, molekulėmis, galinčiomis pažeisti ląsteles[3].

Antibakterinė arbatos nauda padeda kovoti su uždegimais

Kombučos fermentacijos metu susidaranti acto rūgštis turi stiprių antibakterinių savybių, ypač prieš infekcijas sukeliančias bakterijas ir Candida mieles. Šis antimikrobinis poveikis slopina nepageidaujamas bakterijas ir mieles, nedarydamas poveikio fermentacijoje dalyvaujantiems naudingiems mikrobams. Dažnai nulatinis uždegimas sukelia nemalonius pojūčius, kuriuose nėra paprasta gydyti. Tokie produktai kaip arbatos grybo gėrimas padeda sumažinti uždegimą ir kovoti su simptomais.

Širdies ligų rizikos mažinimas galimas su maloniu ir gaivinančiu gėrimu

Tyrimai su gyvūnais rodo, kad kombuča gali teigiamai paveikti cholesterolio kiekį ir taip potencialiai sumažinti širdies ligų riziką. Konkrečiai kombuča gali pagerinti blogojo MTL ir gerojo DTL cholesterolio kiekį. Žaliosios arbatos kombučos gėrimas taip pat gali apsaugoti MTL cholesterolį nuo oksidacijos, kuri prisideda prie širdies ligų. Žaliosios arbatos ir tradicinės kombučos mėgėjams gali būti iki 31 % mažesnė širdies ligų rizika.

Grybas matinamas arbata ir cukrumi, kad fermentacija vyktų. Lil artsy/ Pexels nuotrauka
Grybas matinamas arbata ir cukrumi, kad fermentacija vyktų. Lil artsy/ Pexels nuotrauka

Potencialas įrodytas net ir valdant 2 tipo cukrinį diabetą

Kombuča turi perspektyvų valdant 2 tipo cukrinį diabetą, nuo kurio pasaulyje kenčia milijonai žmonių. Kai kurių tyrimų su cukriniu diabetu sergančiomis žiurkėmis metu nustatyta, kad kombuča gali sulėtinti angliavandenių virškinimą ir pagerinti kepenų bei inkstų veiklą, todėl sumažėja cukraus kiekis kraujyje. Iš žaliosios arbatos pagaminta kombuča gali dar labiau padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, 18 % sumažindama diabeto riziką.

Dar vienas maisto produktas, kuris apsaugo nuo vėžio

Kombučoje esanti didelė arbatos polifenolių ir antioksidantų koncentracija gali turėti įtakos vėžio prevencijai. In vitro tyrimai rodo, kad kombuča gali sustabdyti vėžinių ląstelių augimą ir plitimą. Ne vienas medikas rekomenduoja gerti polifenolio turinčius papildus norint kovoti su prostatos ar kitokio vėžio plitimu. Nors mechanizmai lieka neaiškūs, kombučoje esantys polifenoliai gali blokuoti genų mutaciją ir skatinti vėžio ląstelių žūtį. Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, arbatos mėgėjams, įskaitant vartojančius kombučą, gali sumažėti vėžio rizika.

Sėkmingas cukraus kiekio kraujyje mažinimas pasitelkiant mitybą ir tokius gėrimus kaip kombucha

2 tipo diabetas tai būklė, kai organizmas sunkiai gamina insuliną arba veiksmingai jį valdo. Jungtinėse Amerikos Valstijose diabetu serga milijonai žmonių, o pagal Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenis, ši liga yra aštunta pagrindinė mirties priežastis šalyje. Didėjant 2 tipo diabeto atvejų skaičiui, mokslininkai domisi įvairiais cukraus kiekio kraujyje mažinimo būdais, taip pat ir pasirenkant mitybą[4].

Džordžtauno universiteto Sveikatos mokyklos Vašingtone tyrėjai norėjo sužinoti, ar kombuča, iš Kinijos kilusi arbata, fermentuojama bakterijomis ir mielėmis, gali pagerinti cukraus kiekį kraujyje. Kombučia, žinoma dėl savo unikalaus fermentacijos proceso, kai į juodąją arba žaliąją arbatą pridedama specifinių bakterijų padermių, mielių ir cukraus, dažnai siejama su įvairiomis sveikatai naudingomis savybėmis. Naujausi tyrimai rodo, kad ji gali būti naudinga mažinant cukraus kiekį kraujyje asmenims, sergantiems 2 tipo diabetu.

Daug žadantis, bet preliminarus tyrimas gali įrodyti arbatos grybo naudą, kuri dažniausiai remiama tik paskaojimais ir asmeninėmis patirtimis, bet ne išsamiais tyrimais. Nedidelės apimties tyrimas, kurį atliko daktaras Danielis Merenšteinas, Džordžtauno universiteto Vašingtone (JAV) šeimos medicinos tyrimų direktorius, atskleidė naujus galimus kombučos privalumus.

Tyrime, kuriame dalyvavo tik 12 dalyvių, buvo nagrinėjamas kombučos poveikis 2 tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams. Dalyvių buvo paprašyta kasdien keturias savaites vartoti po 8 uncijas kombučos arba panašaus skonio placebo gėrimo. Po dviejų mėnesių laikotarpio, dar keturias savaites grupėse buvo keičiami gėrimai, tačiau nė vienas iš dalyvių nežinojo, ką geria.

Diabeto pacientai gali rasti naudos kombučos gėrime, rodo tyrimai. Nataliya Vaitkevich/ Pexels nuotrauka
Diabeto pacientai gali rasti naudos kombučos gėrime, rodo tyrimai. Nataliya Vaitkevich/ Pexels nuotrauka

Galimas teigiamas poveikis skatiną būtinų tyrimų poreikį

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad keturias savaites gėrusiųjų kombučią vidutinis cukraus kiekis kraujyje nevalgius buvo gerokai mažesnis (116, palyginti su 164 tyrimo pradžioje). Nors placebo grupėje cukraus kiekis kraujyje taip pat sumažėjo, tyrėjai pažymėjo, kad šis pokytis nebuvo statistiškai reikšmingas[5].

Nepaisant šių daug žadančių rezultatų, ekspertai, įskaitant Long Island Jewish Medical Center stacionarinio diabeto skyriaus direktorę daktarę Rifką Schulman-Rosenbaum, ragino atsargiai interpretuoti rezultatus. Ji pabrėžė, kad prieš darant tvirtas išvadas reikia atlikti daugiau tyrimų, ir išreiškė susirūpinimą, kad pacientai gali per daug dėmesio skirti tokiems alternatyviems gydymo būdams, pamiršdami būtiną medicininę priežiūrą.

Dr. Merenšteino ir jo komandos atliktas tyrimas yra atspirties taškas tolesniems tyrimams apie galimą kombučos naudą sveikatai, ypač susijusią su diabeto valdymu. Tyrimo naujumas, kombučos poveikio diabetu sergantiems žmonėms nagrinėjimas, pabrėžia, kad šiems rezultatams patvirtinti reikia išsamių tyrimų. Duomenų iš tikrųjų trūksta, pripažino tyrėjai ir sako, kad tikisi, jog tai paskatins Nacionalinį sveikatos institutą] ir kitus žmones tirti tokius dalykus.

Nors išvados neabejotinai intriguojančios, diabetu ar kitomis sveikatos ligomis sergantiems asmenims labai svarbu išlaikyti subalansuotą požiūrį. Kombuča iš tiesų gali būti svarbi bendrai gerovei palaikyti, tačiau ji neturėtų pakeisti reguliaraus lankymosi pas gydytoją, vaistų vartojimo, fizinio aktyvumo, sveiko maisto vartojimo ir svorio kontrolės. Kombučai populiarėjant, tikėtina, kad daugiau mokslinių tyrimų bus nukreipta į jos galimos naudos ir mechanizmų supratimą. Tyrimo rezultatai paskelbti rugpjūčio 1 d. papildė nuolatinį pokalbį apie fermentuotų maisto produktų ir gėrimų vaidmenį šiuolaikinei sveikatai ir gerovei. Atrodo, kad šis pokalbis dar labiau plėsis, nes vis daugiau mokslinių tyrimų tiria tradicinės praktikos ir šiuolaikinės medicinos supratimo sąsajas.

avatar
Dovilė Barauskaitė
Rašytojas (-a)
Šaltiniai
1.arrow_upward
Katherine Zeratsky. What is kombucha tea? Does it have any health benefits? Mayoclinic. Medical tips
2.arrow_upward
Katherine M. Zelman. Kombucha WebMD. Nourishment and diet
3.arrow_upward
Amy Richter. 8 Evidence-Based Health Benefits of Kombucha Healthline. Diet, tips, health
4.arrow_upward
Erika Watts. Kombucha may help control blood sugar in type 2 diabetes Medicalnewstoday. Reports